Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.
Den Store Danske bliver fra efteråret 2020 opdateret af Foreningen lex.dk.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

skatol

Oprindelige forfattere LSki og SHHa Seneste forfatter Redaktionen

/@api/deki/files/26001/=ud_a_196013.mp3?revision=1

skatol, C9H9N9, 3-methylindol, hvidt, krystallinsk stof med smp. 59 °C og kp. 265 °C. Skatol har i yderst fortyndede opløsninger en behagelig duft, men er ellers kendt som et stof med en kraftig og meget ubehagelig fækal lugt. Stoffet kan dannes i tarmen hos især hangrise (men ikke hos kastrerede grise) ved en mikrobiel omdannelse af aminosyren tryptofan. Skatol kan også syntetiseres fra propionaldehydfenylhydrazon.

Ordet skatol kommer af græsk skor 'møg', gen. skatos, og -ol.

Levnedsmiddelvidenskab

For at opnå højere kødprocent og efter dyreetiske overvejelser indledte Danske Slagterier produktion af kød fra ikke-kastrerede hangrise i 1990'erne. Enkeltdyr, hvis kød efter opvarmning får en udtalt "ornelugt", skulle frasorteres til speciel anvendelse. Ud fra antagelser om, at skatol var årsag til ornelugt, blev der udviklet en analysemetode for skatol til anvendelse på slagterierne. Siden blev anvendelse af ikke-kastrerede hangrise dog nedtonet, idet der på eksportmarkeder var manglende accept af, at skatol alene er årsag til ornelugt; også androstenon, et omdannet kønshormon, bidrager til lugten.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Leif H. Skibsted, Steen Honoré Hansen: skatol i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 20. januar 2020 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=159838