Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

brændværdi

Oprindelig forfatter LAHa Seneste forfatter Redaktionen

brændværdi, den energimængde, som frigøres ved forbrænding af et brændbart stof. Brændværdien for et brændsel måles i et kalorimeter og angives i kilojoule (kJ) pr. kg brændsel eller, for gas, pr. m3 brændsel.

Man skelner imellem den øvre og den nedre brændværdi. Den øvre (kalorimetriske) brændværdi er den varmemængde, som frigøres, hvis forbrændingsprodukterne køles så meget, at deres vanddampindhold kondenserer fuldstændigt. Vanddampen kommer dels fra brændslets egentlige vandindhold, dels fra forbrændingen af brændslets indhold af hydrogenforbindelser. Den teknisk og økonomisk set mere relevante nedre brændværdi er den varmemængde, som fås, når vandet forbliver på dampform. Se også brændsel.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
L. Alfred Hansen: brændværdi i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 21. april 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=51768