Propionsyre, CH3CH2COOH, er en olieagtig, farveløs væske med et kogepunkt på 141 °C.

Faktaboks

Også kendt som

propansyre

Propionsyres egenskaber ligner eddikesyres, men den har også et anstrøg af smørsyres harske lugt. Saltene af propionsyre kaldes propionater.

Propionsyre i emmentaler

Propionsyre findes naturligt i fødevarer som emmentalerost. En gruppe bakterier, propionsyrebakterier (Propionibacter) omsætter ostens mælkesyre, som oprindelig blev dannet af laktose, til kuldioxid og en blanding af eddikesyre og propionsyre . Blandingen af propionsyre og eddikesyre giver sammen med biacetyl, der også er dannet i osten, emmentalerostens nøddeagtige smag og lugt. De karakteristiske store huller i emmentalerosten er dannet af kuldioxid.

Propionsyre hæmmer mug

Propionsyre og propionsyrens salte beskytter mod mug. For at forlænge brødets holdbarhed har kaliumpropionat og andre propionater også i Danmark været et hyppigt anvendt tilsætningsstof, E280–E283, til hvedebrød. Meget brød bages i dag uden konserveringsstoffer, men langtidsholdbart toastbrød, som stadig er et vigtigt produkt i mange lande, har ofte en karakteristisk svag lugt af propionsyre.

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig