Glukono-δ-lakton, GDL, hydrolyseres langsomt til glukonsyre, der delvist fraspalter en proton og dermed sænker pH. Den langsomme pH-sænkning sikrer en ensartet udfældning af kaseiner ved fremstilling af friskost.

Glukonsyre er en hydroxycarboxylsyre, der dannes ved oxidation af glukose i stofskiftet. Glukonsyre har bruttoformen C6H12O7, er letopløselig i vand og ugiftig og har en række anvendelser i fødevareindustrien især i form af syrens laktonformer.

Faktaboks

Etymologi

Afledt af glukose.

Også kendt som

D-gluconsyre

Glukonsyre har en pK a-værdi på 3,65 og er dermed en stærkere syre end eddikesyre med pKa = 4,76 og danner i sur opløsning indre estre. Blandt disse laktoner anvendes glukono-δ-lakton under forkortelsen GDL til kemisk syrning af ostemælk i forbindelse med fremstilling af friskoste. GDL anvendes også til syrning af charcuterivarer.

Glukonsyres anion binder calcium, og calciumglukonat anvendes som calcium-kosttilskud, da glukonsyre fremmer optagelse af calcium.

Læs mere i Den Store Danske

Calcium

Ester

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig