Glukonsyre er en hydroxycarboxylsyre, der dannes ved oxidation af glukose i stofskiftet. Glukonsyre har bruttoformen C6H12O7, er letopløselig i vand og ugiftig og har en række anvendelser i fødevareindustrien især i form af syrens laktonformer.
Faktaboks
- Etymologi
-
Afledt af glukose.
- Også kendt som
-
D-gluconsyre
Glukonsyre har en pK a-værdi på 3,65 og er dermed en stærkere syre end eddikesyre med pKa = 4,76 og danner i sur opløsning indre estre. Blandt disse laktoner anvendes glukono-δ-lakton under forkortelsen GDL til kemisk syrning af ostemælk i forbindelse med fremstilling af friskoste. GDL anvendes også til syrning af charcuterivarer.
Glukonsyres anion binder calcium, og calciumglukonat anvendes som calcium-kosttilskud, da glukonsyre fremmer optagelse af calcium.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.