Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

eddikesyre

Oprindelige forfattere HJSP og OtDa Seneste forfatter Redaktionen

eddikesyre, ethansyre, CH3COOH, farveløs væske med en sur, stikkende lugt, smeltepunkt 16,5 °C, kogepunkt 117,9 °C. Eddikesyre er en svag syre med en pKs-værdi på 4,76 ved 25 °C. Eddike er en ca. 5% opløsning af eddikesyre i vand; iseddike er vandfri eddikesyre.

Teknisk fremstilling og anvendelse

Eddikesyre er et af de vigtigste organisk-kemiske mellemprodukter med en årlig verdensproduktion på over 3 mio. t. Den oprindelige produktionsmetode, forgæring af ethanol med eddikesyrebakterier, anvendes i dag kun til fremstilling af eddike til madvarer. Ved tørdestillation af træ fås en træsyre, hvoraf der kan udvindes eddikesyre. I den kemiske industri fremstilles eddikesyre ved oxidation af acetaldehyd og butan, men den dominerende proces er en omsætning mellem kulmonoxid og methanol
CO + CH3OH → CH3COOH.
Reaktionen foregår i flydende fase ved 30 bar og 180 °C, katalyseret af et rhodiumcarbonyl-kompleks.

Over 60% af produktionen af eddikesyre ender via estere i polymerer som polyvinylacetat og celluloseacetat. Disse anvendes hhv. i maling og til fibre (kunstsilke). Andre eddikesyreestere, fx butylacetat, er meget anvendte opløsningsmidler. Desuden fremstilles uorganiske salte, acetater, og derivater som kloreddikesyre og eddikesyreanhydrid, der anvendes til syntese af hhv. fx pesticider og lægemidler (acetylsalicylsyre).

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
H.J. Styhr Petersen, Otto Dahl: eddikesyre i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 22. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=68110