Biacetyl
Biacetyl
Licens: CC BY SA 3.0

Biacetyl, CH3COCOCH3, er en gul væske med en stikkende lugt. Biacetyl har kogepunktet 88 °C og er blandbar med alkohol og æter og er begrænset opløselig i vand.

Faktaboks

Etymologi

Af bi- og af acetyl fra acetum, 'eddike', og -yl.

Også kendt som

diacetyl, 2,3-butandion

I naturen forekommer biacetyl i visse æteriske olier. Det er desuden en bestanddel af bay-rum, som er basis for traditionelle maskuline toiletartikler og er fremstillet af rom og blade fra vestindisk laurbærtræ.

Biacetyl dannes i fermenterede mejeriprodukter ud fra mælkens citronsyre. Det forekommer således i smør som et fermenteringsprodukt dannet fra flødens bestanddele. Fortyndet har biacetyl en behagelig lugt, som forbindes med smør, og syntetisk biacetyl anvendes derfor som smøraroma i margarine. Biacetyl kan også dannes under gæring af øl, som derved kan få en uønsket smag af smør.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig