Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

frysepunkt

Oprindelig forfatter Elbek Seneste forfatter Redaktionen

frysepunkt, den temperatur, hvor en væske overgår til fast stof, fx vand til is. Frysepunktet er identisk med stoffets smeltepunkt, og det afhænger ofte svagt af trykket. Frysepunktet for et stof i en vandig opløsning afhænger af molaliteten - altså koncentrationen, og af antallet af partikler (molekyler, ioner o.l.), som stoffet dissocierer (deler sig) i.

Frysepunktet for en opløsning er lavere end den rene væskes, for jo højere molalitet og jo flere partikler stoffet dissocierer i, jo lavere bliver frysepunktet.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Bent Elbek: frysepunkt i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 18. september 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=80419