Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

mikrobølgeovn

Oprindelige forfattere BenKn og LOve Seneste forfatter Redaktionen

Mikrobølgeovn vist opskåret med alle væsentlige komponenter. Mikrobølgerne dannes i magnetronen og sendes via en bølgeleder og en spreder ind i ovnrummet. På tegningen er ovndøren åben samtidig med, at der er vist mikrobølger i ovnrummet. I virkeligheden slukker ovnen, hvis døren åbnes.

Mikrobølgeovn vist opskåret med alle væsentlige komponenter. Mikrobølgerne dannes i magnetronen og sendes via en bølgeleder og en spreder ind i ovnrummet. På tegningen er ovndøren åben samtidig med, at der er vist mikrobølger i ovnrummet. I virkeligheden slukker ovnen, hvis døren åbnes.

mikrobølgeovn, elektrisk ovn, der udnytter varmeudvikling ved absorption af mikrobølger til hurtig opvarmning af fødevarer eller andre emner. Der findes ovne til husholdningsbrug, til industrielle og til videnskabelige anvendelser.

Mikrobølgeenergi absorberes, når bølgerne trænger igennem materialer, og den absorberede energi bliver til varme. Vand og vandholdige materialer og dermed de fleste fødevarer har stor absorptionsevne; der er dog forskelle, fx absorberer fedt mindre end muskelvæv, hvilket medfører ujævn opvarmning. De fleste glas- og plastmaterialer samt nogle papirtyper har ringe absorptionsevne og kan derfor bruges som beholdere i mikrobølgeovne. Mikrobølger kan ikke trænge gennem metal, som danner ovnens vægge, og fintmasket metalnet, som bruges som afskærmning i glasset i ovndøren (på husholdningsovne).

Mikrobølgeovne til husholdningsbrug benytter frekvensen 2450 MHz. Energien skabes i en magnetron og føres til ovnen gennem et metalrør (en rektangulær bølgeleder). Energifordelingen i ovnen afhænger af ovnens indhold og er normalt noget ujævn. Det afhjælpes i nogen grad ved at benytte en metallisk vinge, der roterer ved bølgelederens udmunding i ovnen og dermed spreder effekten i forskellige retninger. Nogle ovne benytter også en roterende tallerken for at skabe jævnere opvarmning.

Annonce

Energitætheden i mikrobølgefeltet aftager eksponentielt fra overfladen af det materiale, feltet trænger igennem. Indtrængningsdybden, som er den afstand fra overfladen, hvor energitætheden er faldet til e-1 ≈ 37%, er for fødevarer ved stuetemperatur fra 5 til 20 mm ved 2450 MHz. Opvarmningen forsinkes derfor for emner, der er store sammenlignet med indtrængningsdybden.

Tilberedning af mad

Mad smager bedst, hvis varmefordelingen er jævn. I mikrobølgeovn opnår man den mest jævne varmefordeling, hvis maden opvarmes i en flad, rund, tildækket beholder og hviler kort tid, inden den spises, for større stykker kød i mindst 15 min. Mad tilberedt i mikrobølgeovn har ikke lavere indhold af næringsstoffer end mad tilberedt på anden vis, og skadelige virkninger er ikke konstateret. Modermælk og anden mælk kan opvarmes i sutteflaske i mikrobølgeovn. Først ved høje temperaturer (over 70 °C) ødelægges de vigtige antistoffer i modermælken, men det sker også ved andre opvarmningsformer.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Bent Knudsen, Lars Ovesen: mikrobølgeovn i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 10. juni 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=125366