Parabener, gruppe af kemiske stoffer, estere af 4-hydroxybenzoesyre (p-hydroxybenzoesyre), der anvendes som konserveringsmidler i kosmetiske produkter og fødevarer for dels at undgå vækst af svampe og bakterier, dels at undgå nedbrydning af produktet. Der findes forskellige parabener; oftest anvendt er methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isopropylparaben og isobutylparaben. De har E-numrene E214-219. I fødevarer anvendes de i bl.a. snacks, slik og postej.

Er parabener skadelige?

Der har været meget usikkerhed og debat om, hvorvidt brugen af parabener er skadelig. VIsse typer mistænkes for at være hormonforstyrrende. Andre af parabenerne har været under mistanke for at være allergifremkaldende, men det har vist sig, at allergi over for parabener forekommer yderst sjældent. Parabener har også være nævnt i forbindelse med udvikling af brystkræft, men der er ikke videnskabeligt grundlag for dette. Det er vigtigt at skelne mellem de forskellige parabener.

EU's Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed (VKF) vurderer, at methylparaben og ethylparaben ikke udgør en sundhedsmæssig risiko i de anvendte koncentrationer (0,4 %).

Propyl- og butylparaben vurderes som sikre i koncentrationer på 0,14 % i alle typer produkter, bortset fra produkter, der ikke skylles af (fx cremer) og som bruges i bleområdet hos børn under tre år.

Isopropylparaben, isobutylparaben, phenylparaben, benzylparaben og pentylparaben blev i 2013 forbudt i EU. Pga. en overgansperiode vil stofferne kunne findes i produkter på markedet indtil oktober 2015.

Parabener har været anvendt som konserveringsmidler siden 1940'erne og er blandt de bedst undersøgte tilsætningsstoffer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig