Fordampning er en proces, hvorved en væske eller et fast stof overgår til damp. Er temperaturen sådan, at dampens tryk svarer til trykket i væsken, dannes der dampbobler, hvilket kaldes kogning. Direkte overgang fra fast stof til damp kaldes sublimation.
Fordampning er en løsrivelse af molekyler fra væsken, hvortil de er bundet med indbyrdes kræfter. Løsrivelsen kræver et arbejde, der for et isoleret system, fx en regndråbe, sker på bekostning af dennes indre energi med det resultat, at dråben afkøles. I andre tilfælde holdes fordampningen i gang ved, at der tilføres energi udefra, oftest som varme. Fortætning af damp til væske er det modsatte af fordampning. Herved frigøres den samme mængde varme, som medgik til fordampningen.
Damp udøver et tryk på omgivelserne, fx på et stempel, hvilket udnyttes i en dampmaskine. Afbildes damptrykket som funktion af temperaturen, fås en hurtigt voksende kurve, damptrykskurven. Et punkt på damptrykskurven, som svarer til et bestemt tryk, fastlægger en temperatur, som er kogepunktet ved det valgte tryk. Tilføres væsken varme ved fastholdt tryk, forbliver temperaturen på kogepunktet, så længe der er væske tilbage.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.