Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

garvesyrer

Oprindelig forfatter HJSP Seneste forfatter Redaktionen

garvesyrer, garvestoffer, tanniner, stoffer, som er polykondensater af polysaccharider og forskellige fenoler, især pyrogallol og pyrokatekol. Garvesyrerne kan anvendes til garvning af læder, da de binder sig til og fikserer proteinerne, først og fremmest kollagen, i dyrehuderne. Det gør dyrehuden modstandsdygtig over for proteinspaltende enzymer, proteaser.

Garvesyrer kan også anvendes til bejdsning af uld og bomuld og til fremstilling af lysægte blæk.

Garvesyrerne produceres som led i planternes forsvar mod planteædere; de nye skud fra en plante, der lige er blevet afgræsset, vil have et forhøjet indhold af garvesyrer. Garvestoffers skarpe, sammensnerpende smag kendes fra bl.a. te og nogle typer rødvine og skyldes binding af garvestoffer til proteiner i spyttet.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
H.J. Styhr Petersen: garvesyrer i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. maj 2018 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=82340