Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

carboxylsyrer

Oprindelig forfatter AHolm Seneste forfatter Redaktionen

carboxylsyrer, carbonsyrer, organiske forbindelser, der indeholder carboxylgruppen COOH. Carboxylsyrer er i almindelighed svage syrer, men syrestyrken forøges ved indførelse af elektrontiltrækkende grupper såsom halogener. Syrerne kan opdeles i alifatiske og aromatiske carboxylsyrer.

Ordet carboxyl kommer af latin carb(o)- 'kul' og ox(y)- kortform af græsk oxygen 'ilt' og -yl.

De alifatiske carboxylsyrer forekommer naturligt fra myresyre (methansyre, HCOOH) og eddikesyre (ethansyre, CH3COOH) op til carboxylsyrer med over 30 carbonatomer. Fra fire carbonatomer i syren findes carboxylsyrerne meget udbredt som estere i fedtstoffer og voksarter og betegnes i denne sammenhæng fedtsyrer. Blandt aromatiske carboxylsyrer kan endvidere nævnes benzoesyre, C6H5COOH, og kanelsyre, C6H5−CH=CH−COOH.

Derivater af carboxylsyrer opstår ved udskiftning af OH-gruppen eller CO-gruppens oxygenatom eller dem begge med visse andre grupper. De vigtigste derivater er estere, amider, syreanhydrider, syreklorider og nitriler. Andre typer derivater af carboxylsyrer opstår ved indførelse af forskellige grupper i den tilhørende carbonkæde, fx hydroxygruppen (OH) som i mælkesyre, CH3−CHOH−COOH, eller aminogruppen (NH2) som i aminosyrer.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Arne Holm: carboxylsyrer i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 21. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=54384