Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

hydrolyse

Oprindelig forfatter Hamm Seneste forfatter Redaktionen

hydrolyse, i kemien en reaktion, hvorunder der forbruges et molekyle vand, dvs. to hydrogenatomer og et oxygenatom. Hydrolyse er især af betydning i syre-base-kemien. Fx vil de ioner, der opstår, når et salt af en svag syre eller en svag base opløses i vand, hydrolysere i et vist omfang (se syre-base-teori). Af vigtighed er også hydrolysen af anhydrider, herunder især syreanhydrider, der ved hydrolyse omdannes til de tilsvarende syrer. I den organiske kemi er hydrolyse af fx estere også vigtig; de spaltes herved til syrer og alkoholer. Udført under basiske (alkaliske) omstændigheder kaldes denne proces en forsæbning.

Ordet hydrolyse kommer af hydro- og græsk lysis 'opløsning'.

Andre vigtige eksempler er hydrolysen af et protein til aminosyrer, af stivelse til glukose (druesukker) og af saccharose (rørsukker) til glukose og fruktose.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Ole Hammerich: hydrolyse i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 18. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=94522