Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

maltose

Oprindelig forfatter KOE Seneste forfatter Redaktionen

maltose, maltsukker, sødtsmagende disaccharid bestående af to glukosemolekyler forbundet med en glykosidbinding. I forhold til sucrose (roe- og rørsukker) har maltose ca. den halve sødeevne. Det fremstilles ved enzymatisk spaltning af stivelse, fx som maltosesirup indeholdende ca. 50% maltose til anvendelse i nærings- og nydelsesmiddelindustrien. Se også kulhydrater.

Maltose er af særlig betydning ved brygning af øl, idet det udgør størstedelen af det forgærbare sukker, som dannes ved maltning af byg og efterfølgende spaltning af maltens stivelsesindhold.

Annonce

Ordet maltose kommer af malt og -ose.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Knud Østergaard: maltose i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 9. december 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=121317