Music-hall, engelsk varietéform, opstod i 1800-tallet på lokale pubber som musikalsk underholdning, styret af pubbens indehaver. I takt med publikumsinteressen udviklede nogle pubber sig til egentlige etablissementer, hvor man i modsætning til teatrene måtte spise, drikke og ryge under forestillingerne. I 1854 begyndte Charles Morton at tage en beskeden entré for underholdningen, og det markerede ændringen fra pub- og restaurationsunderholdning til egentlig M. En hall kunne have op til 2000 spisende gæster ad gangen. De første M havde en chairman,konferencier, til at præsentere de skiftende kunstnere. Samtidig holdt han en dialog i gang med publikum bl.a. ved at foreslå fællesskål og –sang. Underholdningen bestod af sange, monologer og artistoptræden af bl.a. jonglører og linedansere. Især sangene opnåede enorm popularitet. Der var cockneytypen, levemanden og den lille uskyldige pige med det frække glimt i øjet. Man spillede på det underforståede, og de mange hentydninger bevægede sig ofte på kanten af, hvad der var god tone i Victoriatidens bornerte England, men omkring år 1900 begyndte kongehuset at interessere sig for udvalgte M-kunstnere.

Frem til 1. Verdenskrig udviklede genren sig hen imod det mere teater- og varietéprægede, hvor publikum sad på stolerækker frem for ved borde, men stadig med udskænkning af drikkevarer i salen. Samtidig gled navnet M ud til fordel for variety. Efter krigen tabte genren i konkurrencen med film og si den tv. Mange kunstnere, som havde startet i den engelske M, bl.a. Charles Chaplin og Stan Laurel, søgte da også over i de nye medier. Der er kun enkelte M tilbage. Kendtest er Leeds City Varieties, hvorfra tv i 1960'erne og 1970'erne sendte en række udsendelser med Leonard Sachs som chairman. Se også Akrobatik; Musik på scenen.

Bibliografi: Mander, R & Mitchenson, J British Music-Hall. A Story in Pictures 1965; Senelick, L British Music-Hall 1840-1923 u.å.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig