Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Latinamerika - køkken

Oprindelige forfattere JFak og JLoh Seneste forfatter Redaktionen

Køkkenerne i Latinamerika er blandingskøkkener med mange fællestræk, som hidrører fra kontinentets fortid under spansk og portugisisk styre. Af blandingen med indianske, afrikanske og andre europæiske køkkener er opstået en rig gastronomisk blandingskultur.

Gastronomisk kan området groft deles op i områder hovedsagelig præget af indiansk kultur (Mexico, Mellemamerika, Andesregionen samt Amazonas), de afrikansk påvirkede områder (Caribien og det meste af Brasilien) og områder med stærk europæisk indflydelse (Argentina, Uruguay og det sydlige Brasilien).

Basisingredienserne er i det indianske køkken majs, brune og sorte bønner og chili (både mild og stærk, findes i mindst 100 varianter) samt ris, og i Andesregionen kartofler (findes i flere hundrede varianter). Desuden bruges mange grøntsager, bl.a. tomat (grøn og rød) og squash samt batat (sød kartoffel). I Mexico-Mellemamerika er det pandekagelignende majsbrød tortilla en central del af den daglige mad. Blandt indianerne i Amazonas er maniok (der anvendes til kassavamel) og melbanan blandt de vigtigste ingredienser. Kød er de fleste steder som oftest en luksus. Mest almindeligt er fjerkræ og svinekød.

Annonce

I det afrikansk influerede køkken er sorte bønner, ris, melbanan, kokosmel, yams og svinekød de almindeligste ingredienser. I Brasilien er nationalretten den tunge feijoada, hvis hovedingredienser netop er ovennævnte.

I det (syd)europæisk prægede køkken spiller (okse)kød en væsentlig rolle. I kvægområdet i det sydlige Brasilien, Uruguay og Argentina samt enkelte andre steder tilbereder man oksekødet helstegt som asado, som grillet bøf, churrasco, eller man udnytter indvolde på grill eller i sammenkogte retter.

Langs kysterne og ved de store floder spiller fisk en betydelig rolle, specielt langs Stillehavskysten. Fra Peru kommer den råmarinerede fiskeret seviche, der har bredt sig til Mexico i nord og Chile i syd.

Fra Mexico har tamales bredt sig til det meste af kontinentet. Det er en majsdej, som er pakket omkring et fyld, hvorefter det hele er pakket ind i majs- eller bananblade og dampkogt. En anden udbredt ret, af europæisk oprindelse, er empanadas, en slags små, lukkede tærter med fyld. I Chile betragtes de næsten som en nationalret. Fælles er ligeledes pasta i forskellige former, ikke mindst i supper og som mellemretter.

Kontinentets store rigdom af frugter indgår også i gastronomien, dels friske, dels kandiserede eller som ingredienser i mange retter og desserter. Se også Mexico (køkken).

Læs mere om Latinamerika.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Fakstorp, Jens Lohmann: Latinamerika - køkken i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 11. marts 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=115005