Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Det Røde Bækken

Oprindelig forfatter KAL Seneste forfatter Redaktionen

Det Røde Bækken, Sichuanbækkenet, et af Kinas store bækkener i den østlige del af Sichuanprovinsen; 160.000 km2 med ca. 75 mio. indb. Jordbundens røde farve skyldes de underliggende sandsten og lerskifre. Det svagt kuperede bækken ligger i 200-700 m højde; det er på alle sider omgivet af høje bjerge, bl.a. Det Tibetanske Plateaus østlige randbjerge, og gennemstrømmes i sydranden af Chang Jiang (Yangtze Kiang) og centralt af tre af dennes store bifloder, Min, Tuo og Jialing Jiang. På østranden danner Chang Jiang de berømte Tre Slugter, Sanxia. På sydranden ligger turistattraktionen Emei Shan (3099 m), et af den kinesiske buddhismes fire hellige bjerge.

Det subtropiske klima med lange, varme somre præget af den fugtige monsun skaber udgangspunkt for en tæt landbrugsbefolkning og store byer, først og fremmest provinshovedstaden Chengdu og kæmpebyen Chongqing. Det intensive landbrug finder sted på kunstvandede flodsletter, især Chengdusletten mod NV, og de terrasserede bjergskråninger. Produktionen omfatter især ris, men tillige hvede, majs, søde kartofler, raps, bomuld, sukkerrør, te, silke og frugt. Det Røde Bækken blev en del af Kinas territorium så tidligt som i 200-t. f.Kr.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kjeld Allan Larsen: Det Røde Bækken i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=153838