Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

salinitet

Oprindelig forfatter EBuch Seneste forfatter Redaktionen

salinitet, saltholdighed, mængden af opløst stof, målt i gram, der er indeholdt i et kilo havvand. Hovedparten af havvand (ca. 96,5 %) er rent vand, mens de resterende ca. 3,5 % består af opløste stoffer i ion- eller molekyleform.

Ordet salinitet er en afledning af latin sal 'salt'.

Danske forskere har spillet en fremtrædende rolle i udviklingen af metoder til bestemmelse af havvandets salinitet. Johan Georg Forchhammer var en af de første til at undersøge spørgsmålet om havvandets bestanddele og publicerede i 1859 resultatet af grundige undersøgelser af vandprøver indsamlet under Galatheas jordomsejling 1845-47. Analyserne viste, at de indbyrdes forhold mellem de dominerende opløste stoffer i havvand fra åbne havområder er konstante.

Med baggrund i Forchhammers analyser blev den første definition på salinitet (S), på forslag af Martin Knudsen, vedtaget i 1901: S = 0,030 + 1805 × kloriniteten, hvor kloriniteten er et mål for mængden af klor-, brom-, jod- og fluorioner. Salinitet blev udtrykt i promille.

Annonce

I dag bestemmes salinitet ved måling af havvandets ledningsevne, og saliniteten udtrykkes ved psu (practical salinity unit).

Referér til denne tekst ved at skrive:
Erik Buch: salinitet i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 15. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=489018