Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

havis

Oprindelig forfatter EBuch Seneste forfatter Redaktionen

Is. Tallerkenis ved Østgrønland.

Is. Tallerkenis ved Østgrønland.

havis, is, der opstår ved frysning af havvand. Frysepunktet (Tfrys) for havvand afhænger af vandets saltholdighed og kan udtrykkes ved følgende sammenhæng: Tfrys = 0−0,053∙S, hvor S er saltholdigheden i promille.

Når havvand fryser, dannes der først nåleformede iskrystaller af rent vand. Det omgivende vand får herved en højere saltholdighed. I takt med, at iskrystallerne vokser, indeslutter de samtidig lommer med saltopløsning mellem sig. Nydannet havis kommer således til at bestå af en blanding af is og lommer med saltopløsning, hvorved havisen får en saltholdighed på 5-15 ‰, idet saltholdigheden er størst, jo hurtigere isen er dannet. Med tiden "smelter" saltlommerne sig ned gennem havisen, og isens saltholdighed mindskes. I den første fase af isdannelse giver iskrystallerne havoverfladen et olieagtigt skær. Ved yderligere frysning dannes grødis, som efterhånden samles i runde skiver af is, kaldet pandekageis. Sidste stadium er isflager, som kan danne egentlig fastis, hvis vind og strømforhold tillader det. Se også is.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Erik Buch: havis i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 20. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=493542