• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

vegetabilsk olie

Oprindelig forfatter NF Seneste forfatter Redaktionen

vegetabilsk olie, olie fremstillet af olieplanter. Oliefrøene presses mekanisk eller behandles med fx hexan. Urenheder (smags-, duft- og farvestoffer) fjernes siden ved raffinering, hvorefter olien bliver lysere, mindre viskos og mere holdbar.

Vegetabilsk olie anvendes fortrinsvis til menneskeføde; dog anvendes en mindre del i den kemiske industri (sæbe, rensemidler, maling). Det er desuden muligt at bruge vegetabilsk olie som brændstof, fx i bilmotorer.

På verdensplan er forbruget af vegetabilsk olie vokset voldsomt fra slutningen af 1900-t. Se også spiseolie.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Niels Fold: vegetabilsk olie i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 27. januar 2020 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=482818



    • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

    • Kommentar til redaktionen Vedr. vegetabilsk olie Marker den cirkel
      Send kommentar


  • Copyright

    Denne artikel må du ...

  • Kilde

    Denne artikel stammer fra:
    Leksikon

  • Historik