Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Loire

Oprindelige forfattere JAJ og KRL Seneste forfatter Redaktionen

Loire. Loiredalen er kendt for sine frodige landskaber og mange smukke slotte som her renæssanceslottet i Chenonceaux fra 1500-tallet. Det er bygget i floden Cher, der er en biflod til Loire; på den ene bred ligger en stor barokhave.

Loire. Loiredalen er kendt for sine frodige landskaber og mange smukke slotte som her renæssanceslottet i Chenonceaux fra 1500-tallet. Det er bygget i floden Cher, der er en biflod til Loire; på den ene bred ligger en stor barokhave.

Loire, Frankrigs længste flod; 1012 km. Den afvander med sine bifloder 121.000 km2. Loire udspringer i Cevennerne i 1340 m højde og udmunder tragtformet i Biscayen ved St. Nazaire. På vejen mod dens udmunding løber flere bifloder ud i Loire, bl.a. Allier, Cher, Indre og Vienne. Vandføringen i Loire er især i det øvre løb meget uregelmæssig, og floden er her afgrænset med diger for at forhindre oversvømmelser. Fra havet til Orléans har der tidligere været en intens flodtrafik, der fragtede varer fra kolonilandene til Paris; i dag har flodtrafikken kun betydning for turismen. Langs Loire ligger fire kernekraftværker, der anvender flodvandet til kølevand.

Loiredalen er kendt for sin naturskønhed, og mellem Orléans og Tours ligger en række renæssanceslotte, der årlig tiltrækker mange turister. Adskillige byer ligger langs floden, blandt dem Roanne, Nevers, Orléans, Blois, Tours, Angers og ved udløbet Nantes med havnebyen St. Nazaire.

Vin

På de 1000 km fra Roanne til Nantes er mere end 50.000 ha dækket med vinmarker, som med store udsving giver omkring 250 mio. flasker om året, især rosé- og hvidvine. Næsten alle franske druesorter anvendes her. Loire har en stor variation i vintyper, men friskhed og frugt er normalt fælles for vinene.

Annonce

Omkring Nantes laves den tørre hvidvin muscadet, og syd for Angers ligger distriktet Anjou, som er kendt for sine rosévine (se Anjouvine). De bedste rødvine laves især på druen cabernet franc og bærer bl.a. navnene Chinon, Bourgueil og Saumur-Champigny. Øst for Tours ligger Vouvray og Montlouis, hvis hvidvine af chenin kan svinge fra frisk halvtørre til intenst søde. Sydøst for Orléans giver druen sauvignon de tørre hvidvine Sancerre og Pouilly-Fumé, mens pinot noir frembringer delikate rosé- og rødvine. Loire er også kendt for mousserende vin, Crémant de Loire.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Anker Jørgensen, Karsten Riis Laursen: Loire i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 21. september 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=118007