Erhvervsuddannelser, EUD, system af uddannelser og specialer, som fra 1991 har afløst efg-uddannelser, lærlingeuddannelser (mesterlæren) og grundlæggende teknikeruddannelser. Sammen med de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser og de gymnasiale uddannelser udgør EUD den altovervejende del af ungdomsuddannelserne.
Via 12 indgange er der 109 EUD-uddannelser med 326 trin og specialer (2013). De omfatter såvel håndværks- og industrifag som handelsfaglige, kontorfaglige, jordbrugsfaglige og servicebetonede fag. En række faglige udvalg, nedsat af arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationerne med et lige stort antal repræsentanter fra hver side, fastlægger indholdet i uddannelserne og udsteder svendebrev eller uddannelsesbevis efter gennemført uddannelse.
Alt efter fag foregår den skolemæssige del af EUD på tekniske skoler eller handelsskoler. Uddannelsesforløbet veksler normalt mellem praktik i en virksomhed og teoretisk eller praktisk undervisning i skoleregi. Uddannelsestiden varierer, afhængigt af uddannelse, mellem 2 og 51/2 år, de fleste tager 3-4 år. For elever over 25 år er der særlige ordninger, som kan afkorte uddannelsestiden betydeligt. Det er normalt en forudsætning for gennemførelse af en EUD, at eleven finder en praktikvært, der kan godkendes af det faglige udvalg, og der skrives en uddannelsesaftale.
Bil, fly og andre transportmidler Bygge og anlæg Bygnings- og brugerservice Dyr, planter og natur Krop og stil Mad til mennesker Medieproduktion Merkantil Produktion og udvikling Strøm, styring og it Sundhed, omsorg og pædagogik Transport og logistik |
---|
Uddannelserne inddeles i et grundforløb og et hovedforløb. Grundforløbet foregår på skole, eventuelt efter indledende praktik, og varer ved tekniske erhvervsuddannelser 10-60 uger, ved merkantile som oftest 2 år. Hovedforløbet veksler mellem skole og praktik og udgør resten af uddannelsen.
EUD-elever får fra og med det første praktikophold en særlig overenskomstfastsat løn og kan på de indledende skoleforløb søge Statens Uddannelsesstøtte.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.