Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

McDonald's

Oprindelige forfattere CSk og OWD Seneste forfatter Redaktionen

McDonald's, verdens største fastfoodkæde med bl.a. hamburgere, cheeseburgere, Big Macs og pommes frites på menukortet.

Navnet stammer fra den drive-in-restaurant, som brødrene Richard (Dick) og Maurice (Mac) McDonald i 1948 åbnede i San Bernadino i Californien, men Raymond (Ray) Kroc (1902-84) betragtes som grundlægger af kæden. I 1954 erhvervede han franchisingrettighederne af McDonald-brødrene, og året efter åbnede han en McDonald's i Illinois.

Ray Kroc udviklede siden det koncept, der bygger på en gennemgribende standardisering af restauranterne. I 1961 købte han McDonald-brødrene ud, og samme år åbnede han Hamburger University, hvor man kunne opnå en bachelorgrad inden for "hamburgerologi".

Annonce

I 1963 blev klovnen Ronald McDonald opfundet, som foruden at være symbol for McDonald's har lagt navn til kædens humanitære arbejde, der især er rettet imod børn. I 1967 åbnedes de første restauranter uden for USA, og siden er McDonald's blevet et af verdens bedst kendte varemærker og et symbol på amerikansk kultur. Den første danske McDonald's blev åbnet i 1981. Også efter Ray Krocs død har kæden fortsat sin ekspansion.

I 2015 havde McDonald's 36.000 restauranter i 100 lande over hele verden og ca. 420.000 ansatte; alene i Danmark har McDonald's 89 restauranter med 4000 ansatte. Omsætningen på verdensplan er 178 mia. kr. (2015), mens den i Danmark er ca. 2 mia. kr. (2015).

McDonald's internationale hjemmeside

McDonald's danske hjemmeside

Referér til denne tekst ved at skrive:
Claus Skovhus, Ove W. Dietrich: McDonald's i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 10. december 2018 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=120090