Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Charlie Hansen

Oprindelig forfatter CRJan
Artiklen stammer fra 3. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, der udkom 1979-84.

Charlie Hansen, Carl Lauritz Hansen, 2.10.1868-30.6.1942, leder af Danish Bacon Company Ltd. Født i Kbh. (Trin.), død i Cholsey, Berkshire, England, asken spredt efter eget ønske. Efter endt skolegang blev H. af sin far, en af Kbh.s største fødevarehandlere, sat i købmandslære i Fredericia, men 1885 rejste han til Newcastle hvor han fik plads hos den senere generalkonsul Valdemar Faber. Opholdet i Newcastle blev dog kun kort, idet H. måtte tilbage til Danmark for at aftjene sin værnepligt. H. vendte imidlertid tilbage til England og åbnede i Manchester sin egen forretning med import af dansk smør, flæsk og navnlig øl. Forretningen voksede sig stor, men et engelsk forbud mod import af øl der var tilsat salicyl medførte, at H. måtte ophøre. Efter et kort ophold i Canada vendte H. tilbage til England hvor han blev indkøbschef hos Van den Bergh Ltd. i London. Firmaets hovedforretning var i margine, men en væsentlig del af omsætningen kom også fra bacon og ost, og det var inden for dette område H. virkede. Der er næppe tvivl om at H.s ansættelse fik indflydelse på Van den Berghs aktiviteter i Danmark. Således indgik firmaet i 1895 en overenskomst med Esbjerg Svineslagteri om, at dette skulle sælge hele sin produktion til Van den Bergh. I de følgende år blev slagteriet stadig mere afhængigt af sin engelske kunde, og resultatet var at Van den Bergh ved århundredets slutning havde fuld kontrol over slagteriet i Esbjerg og det hertil knyttede Århus Svineslagteri. Den tids baconhandel med England foregik almindeligvis på den måde at slagterierne i Danmark sendte deres bacon til engelske agenter som solgte det videre på konsignationsbasis, dvs. at agenten solgte varen til markedsprisen på slagteriernes risiko og afregnede til disse ved udbetaling af udbyttet minus omkostninger og kommission. Agenterne havde indgået aftale – den såkaldte flæskering -om at benytte denne fremgangsmåde og kun at videresælge til grossister. Flæskeringen betød at producent og detailhandel ikke fik mulighed for at handle direkte, og at producenterne følte de fik for lidt for deres bacon, mens detailhandlerne og forbrugerne følte de måtte give for meget. Det er blevet hævdet at det var H.s idé at forene producenternes og detailhandelens interesser gennem oprettelse af eget salgskontor i London for de danske slagterier. Dette kan dog ikke bevises; men han var med til sammen med lederne af den store engelske margarinekoncern, May-pool Dairies, George Watson, der også havde betydelige interesser i detailhandelen, i 1901 at stille et stort antal danske andelsslagterier forslag om oprettelse af salgskontor i London. Kun tre slagterier turde være med, men det var nok til at Danish Bacon Agency Ltd. blev oprettet 1902, finansieret af George Watson og med H. som administrerende direktør. Flere slagterier sluttede sig i de følgende år til agenturet som 1907 blev omdannet til Danish Bacon Company Ltd. (DBC). Watson trak sine penge ud af foretagendet der nu blev slagteriernes eget salgskontor. Man arbejdede under meget små forhold i begyndelsen; H. kørte selv rundt i London og solgte varerne. Virksomheden voksede imidlertid hurtigt, ikke mindst fordi H. forstod at vinde tillid hos såvel slagterierne i Danmark som kunderne i England. Han var en stor sælger. Samtidig lykkedes det ham at holde Flæskeringen stangen, også da den forsøgte at forhindre at røgerierne i London modtog flæsk til røgning fra DBC. Resultatet blev, at DBC købte sig eget røgeri. H. udvidede også snart varesortimentet, først med dansk smør, siden også med andre landes flæsk, desuden med fedt, ost, æg, kødkonserves og andre slagteriprodukter. Væksten i DBCs virke viste sig også efter første verdenskrig gennem oprettelsen af filialer i en lang række engelske byer, ligesom det en overgang havde et kontor i Frankrig og omkring 1930 fik en afdeling i New York. Lige til sin død ledede H. det der efterhånden blev, et verdensforetagende. Det er blevet sagt om ham at hans succes ikke mindst skyldtes hans talent for at vinde uindskrænket tillid, men også hans gode humør og optimisme spillede en væsentlig rolle. H. ejede en mønsterlandejendom i nærheden af London, og her lod han foretage dyrknings- og opdrætningsforsøg, bl.a. med svin. Han ejede en betydelig dansk malerisamling.

Familie

Forældre: høker, senere grosserer Carl Frederik H. (1838-1907) og Ane Lassen (1842-1912). Gift 9.10.1890 i Preston, Lancashire, med Mary Elizabeth (Polly) Rich, født 17.10.1868 i Manchester, død 6.2.1949 i Cholsey, d. af hotelejer Charles R.

Ikonografi

Mal. af P. A. Schou, 1910. Buste af Erik Rahr, 1935. Portræt af Eric Kennington, 1938.

Annonce

Bibliografi

Aa. Heinberg: Danske i England, 1934 132-36. 50 år i England, 1902-1952. Danish Bacon Company Ltd., 1952. Reginald Spink: D.B.C. The story of the Danish Bacon Company, Welwyn Garden City 1977.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Chr. R. Jansen: Charlie Hansen i Dansk Biografisk Leksikon, 3. udg., Gyldendal 1979-84. Hentet 20. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=290612