Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Aksel G. Olsen

Oprindelig forfatter AKamp

Artiklen stammer fra 2. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, der udkom 1933-44.

Aksel G. Olsen, Aksel Gilkrog Olsen, 26.10.1893-25.10.1967, kemiker. Født på Gilkrog, Sindal sg., Hjørring amt; begravet i Florida, USA. Efter i sin ungdom at have været hyrdedreng og gartnerlærling udvandrede O. sammen med sin familie til Nebraska 1910. I fire år var han arbejdsmand og elektriker i Omaha og Washington, Nebraska, hvorefter han 1914 gav sig til at studere ved Nebraska Wesleyan University. Studierne afbrødes 1917 af to års tjeneste i den amerikanske hær i Frankrig og Tyskland, men fortsattes 1919 ved universitetet i Toulouse og efter hjemkomsten til USA ved ovennævnte universitet. Her tog han 1922 graden B.A. (Bachelor of Arts) og n.å. graden M.S. (Master of Science) ved University of Minnesota og endelig 1928 doktorgraden (Ph.D.) ved sidstnævnte universitet. – 1923-34 var O. kemiker ved General Foods Corporations laboratorier i Battle Creek i Michigan, 1934-36 forsøgsleder ved Walter Baker Chocolate Co., Boston, Massachusetts, derefter Research Chemist for General Foods Corporations laboratorier i Battle Creek og 1939-57 ved samme selskabs nyoprettede laboratorier i Hoboken, New Jersey. – I sidstnævnte stilling forestod O. undersøgelser af pektin, gelatine og andre colloids samt Cereal chemistry. Kompagniet havde over 30 store fabrikker for fødevarer: Postum, Jello, Certo, Cabumet bagepulver, Bakers Chocolate osv. – O. var 1930 præsident for Battle Creek Science Club, 1933-34 vicepræsident for East Lansing Section of American Chemical Society, 1958 national president for Institute of Food Technologists og er medlem af en række amerikanske videnskabelige selskaber. -Af de videnskabelige afhandlinger O. har udgivet kan fremhæves: A Study of Proteases in Bread Yeast, 1925, The role of colloids in digestive processes (doktorafhandling), Evidence & Structure in Gelatine Jellies i Journ. Phys. Chem., 1932, Tallowiness or Rancidity in Grain Products – Pectin Studies I, II, III. Han har udtaget flere patenter vedrørende frembringelse og brug af pektin og gelatine. I 1948 forelæste han i Stockholm, Oslo og Kbh. over de nyeste amerikanske fremskridt mht. lynfrysning, drikke- og fødevarer i pulverform etc.

Familie

Forældre: arbejdsmand Christian O. (Gilkrog) (død 1895 i USA) og Marie Nielsen (født 1860). Gift 25.10.1924 med Gretchen Virginia Ransom, født 19.12.1905 i Benton Harbour, Michigan, USA, d. af skibsbygger Kenneth Malcolm R. og Alice Hamilton.

Ikonografi

Foto.

Annonce

Bibliografi

Berl. tid. 6.5.1948. Børsen, København og Nationaltid. 8.5. s.å.

Referér til denne tekst ved at skrive:
A. Kamp: Aksel G. Olsen i Dansk Biografisk Leksikon, 3. udg., Gyldendal 1979-84. Hentet 22. september 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=295289