Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

folkekøkken

Oprindelig forfatter Woell Seneste forfatter Redaktionen

folkekøkken, bespisningssted, hvor fattige enten gratis eller for et symbolsk beløb kan få en nærende kost. De første filantropiske bespisningsanstalter blev oprettet i 1800-t. i flere lande.

Det første danske folkekøkken åbnede i 1859 i Odense som et privatejet såkaldt dampkøkken med spisesal. Siden blev idéen taget op af både kirkelige organisationer og arbejderbevægelsen, der indrettede folkekøkkener i alle større byer. Det første kommunale folkekøkken oprettedes først i 1917 i København. Under de vanskelige dyrtidsforhold i forbindelse med verdenskrigene og under krisen i 1930'erne blev der på opfordring af og med støtte fra regeringen oprettet talrige kommunale folkekøkkener, som daglig gratis uddelte eller solgte mad billigt til arbejdsløse og andre trængende.

I efterkrigsårene forsvandt de kommunale folkekøkkener igen, men en række kirkelige organisationer driver stadig såkaldte varmestuer, hvor samfundets allersvageste kan få husly og noget at spise.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Johnny Wøllekær: folkekøkken i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 12. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=77728